Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Anya képes leírás - Család.tlap.hu
részletek »

Anya - Család.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: csalad.tlap.hu » Anya
Keresés
Találatok száma - 6 db
A kisgyermek lelki fejlődése, a korai anya-gyermek kapcsolat

A kisgyermek lelki fejlődése, a korai anya-gyermek kapcsolat

Napjainkban gyermekünk testi fejlődése mellett lelki fejlődésére is nagy hangsúlyt fektetünk. Cikksorozatomban szeretném bemutatni, hogyan alakul egy gyermek lelki alkata, anya és gyermeke kapcsolata a csecsemőkortól a kisgyermekkorig. Rámutatok a kihívást jelentő életkori sajátosságokra, és igyekszem feltárni az adott jelenség okait, vázolni a megoldási lehetőségeket.

A tökéletes nem létezik: bőven elég, ha jó anya vagy

A tökéletes nem létezik: bőven elég, ha jó anya vagy

Anya csak egy van. Egyesek szerint ez mindennek a kulcsa. Meghatározza az ember egész életét, kapcsolatait, sikereit vagy kudarcait. Mások szerint természetesen könnyebb dolga van annak, akinek ideális szülői háttér adatott, ám enélkül is válhat egészséges felnőtt abból, aki kevésbé volt szerencsés a kezdetekben. Fókuszban az anya-gyerek kapcsolatok.

Anya

Anya

Az anya az utód szülőpárjának biológiai és/vagy szociális, jogi nőtagja. A székely rovásban az anya az A képjele (az élet kezdete). Különféle társadalmi, kulturális, vallási, jogi, genealógiai szerepe létezik. Van édesanya, mostohaanya, biológiai anya, béranya stb. Biológiai értelemben a gyermekek világra hozója, génállományuk felének átadója.

Az édesanya tisztsége és felelőssége

Az édesanya tisztsége és felelőssége

Egyenrangú társa férjének. - A nő töltse be azt a tisztséget, amelyet Isten eredetileg neki szánt, mint aki férjével egyenrangú. A világnak oly anyákra van szüksége, akik nem csupán névleg, hanem a szó eredeti jelentésében édesanyák. Bizonyossággal mondhatjuk, hogy a nő anyai kötelességei szentebbek és magasztosabbak a férfiénél. A nő ismerje fel munkájának szentségét, és Isten erejében és félelmében bízva vegye fel életküldetését. Nevelje gyermekeit, hogy hasznosak legyenek e világban és az eljövendőre is készítse fel őket.

Elég jó anya vagyok?

Elég jó anya vagyok?

Kinél később, kinél hamarabb, de minden anya életében vannak olyan pillanatok, amikor rossz anyának kezdi érezni magát. Van, aki csak egy rövid mondatban humorosan közelíti meg a dolgot, van, aki pedig hosszasan rágódik ezen. De honnan is származik ez a gondolat? Miért érzed (akár egy kósza gondolat elejéig is) rossz anyának magad?

Vajon elég jó anya vagyok?

Vajon elég jó anya vagyok?

Elgondolkodtatott arról, hogy vajon hogyan gondolkodunk magunkról anyaként, nőként? Hogyan éljük meg a társadalom által elvárt szerepeinket? És eközben mennyi bűntudat, és/vagy szégyen gyötör? Különösen azért, hogy nem vagyok elég jó anya, nem tudok minden elvárásnak megfelelni.

Tuti menü